ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 1. Какво обозначава понятието мляко?
 2. Полезно ли е млякото?
 3. Какви млека се използват за храненето на човека?
 4. Какъв е съставът на млякото?
 5. Нискомасленото и обезмасленото мляко съдържат ли същите количество калций и ценни хранителни елементи като пълномасленото мляко?
 6. Млякото за дълго съхранение съдържа ли същите полезни вещества като прясното?
 7. Пълномаслено или обезмаслено мляко трябва да давам на детето си?
 8. Защо калцият е толкова важен за здравето на костите?
 9. Може ли калцият от ядки и зеленчуци да замени калция от млечни продукти?
 10. Не мога ли просто да си набавя калций от хранителни добавки?
 11. Как хора с непоносимост към млечна захар да си набавят достатъчно калций?
 12. Млякото има ли високо съдържание на мазнини?
 13. Маслото по-полезно ли е от маргарина?
 14. Каква е ползата от консумирането на кисело мляко?
 15. Съдържат ли вашите продуктите консерванти?
 16. Съдържа ли се нишесте във вашите млечни продукти?
 17. Кои млечни продукти не съдържат глутен?
 18. Може ли да заквасвам в домашни условия, използвайки вашето кисело мляко?
 19. При какви условия трябва да се съхраняват вашите продукти?
 20. Защо срокът на годност е толкова дълъг?
 21. Чаша мляко преди лягане помага ли за здрав сън?

 

1. Какво обозначава понятието мляко?

Млякото е сложна биологична течност, имаща за цел да поддържа живота и да осигурява растежа на новородените и подрастващите. То е пълноценен и лесноусвоим хранителен продукт, който съдържа вода, белтъчини, мазнини, млечна захар, минерални соли, витамини, хормони и имунни тела. Витамините, хормоните и имунните тела имат способността да пречат на развитието на попадащите в организма вредни микроорганизми.

към въпросите

2. Полезно ли е млякото?

В природата малките се хранят единствено с мляко докато преминат към други храни. По своя химичен състав и биологични свойства млякото е един от най-пълноценните продукти от животински произход. То съдържа всички основни хранителни вещества – белтъци, захари (въглехидрати), мазнини и витамини.

Научни изследвания доказват, че млякото притежава редица лечебни свойства. Мастните киселини в млякото неутрализират свободните радикали в организма и така забавят процесите на стареене. Една чаша прясно мляко набавя 1/3 от необходимата дневна доза от витамини В2, В12, А, йод, магнезий и калций.

Киселото мляко има друг вид предимства. То способства усвояването на повече калций с храната. Киселото мляко е по-лесно усвоимо от прясното, има доказано благотворно влияние върху чревната микрофлора и може да бъде консумирано от хора с непоносимост към млечна захар.

 към въпросите

3. Какви млека се използват за храненето на човека?

В храненето на човека се използват различни млека: краве, овче, козе, биволско, кобилешко и други. Най-широка е употребата на кравето мляко. То се използва в почти всички страни в света. Млякото се консумира свежо или от него се приготвят разнообразни млечни продукти: кисели млека, масло, различни сирена (топени, твърди, саламурени), извара и други. Освен това млякото се използва за приготвяне на комбинирани храни, ястия и десерти. Млякото и млечните продукти внасят разнообразие в храненето на човека, подобряват вкуса на храната, повишават хранителната и биологичната й стойност и имат лечебно действие.

към въпросите 

4. Какъв е съставът на млякото?

Млякото е богат източник на хранителни вещества и витамини. Към органичните вещества в него спадат белтъците, мазнините, млечната захар, витамини, ензими, а към неорганичните - водата и минералните соли. Белтъчните вещества в млякото са пълноценни и напълно усвоими от организма. Млечната мазнина се характеризира с голямо наличие на нискомолекулни мастни киселини. В млечната мазнина се съдържа значително количество фосфатиди, токофероли и витамини A и D. Характеризира се с усвоимост до 98% благодарение на това, че емулгира добре в храносмилателната система. За по-доброто усвояване влияе и това, че е във вид на сфери с размери 0,5-10 µm. Лактозата спомага за подтискането на гнилостните процеси и за развитието на полезната микрофлора в червата. В млякото се съдържат и соли на калция и фосфора. Те спомагат за формирането на костна тъкан, за възстановяването на кръвта и лимфата и за действието на мозъка. Съдържат се и редица други химични елементи като калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, кобалт, мед, желязо, манган, йод и други. Особено ценен е и включеният в състава на млякото витамин В12.

 към въпросите 

5. Нискомасленото и обезмасленото мляко съдържат ли същите количества калций и ценни хранителни елементи като пълномасленото мляко?

Млечните продукти с намалено съдържание на мазнини, в това число и млякото, обичайно съдържат по-малко калории и мазнини от пълномаслените, но имат почти същото съдържание на ценни хранителни вещества. Всъщност, много от нискомаслените млека съдържат повече калций от пълномасленото. Що се отнася до съдържанието на други полезни за костите вещества като белтъчини и фосфор, то е същото като при пълномасленото мляко.

към въпросите

6. Млякото за дълго съхранение съдържа ли същите полезни вещества като прясното?

Също както прясното, млякото за дълго съхранение е богат източник на следните десет жизненоважни вещества – калций, фосфор, калий, рибофлавин, витамини А и В12, магнезий, въглехидрати, белтъчини и цинк. Загубите на ценни вещества са незначителни – наблюдава се минимално намаление на съдържанието на тиамин, витамини В12 и В6 и фолиева киселина (витамин В9) в сравнение с прясното мляко.

към въпросите

7. Пълномаслено или обезмаслено мляко да давам на детето си?

Диета с ниско съдържание на мазнини не се препоръчва за деца под 2 години. Бебетата и малките деца растат много бързо и се нуждаят от мазнината на пълномасленото мляко, сирене и кисело мляко, за да получават енергията, необходима за растеж и развитие на организма. Млека с намалено маслено съдържание могат да се въведат в храната след 2-годишна възраст.

към въпросите

8. Защо калцият е толкова важен за здравето на костите?

Калцият е жизненоважен за изграждането и състоянието на костите. Приемането на достатъчни дози калций е необходимо в ранната фаза на живота за постигане на оптимална костна маса, което впоследствие помага да не се губи костна маса в късните фази на живота и намалява рисковете от счупвания.

Калцият се съчетава с други минерали (като фосфор) и образува твърди кристали, които придават структурата и здравината на костите. Всъщност 99% от калция в човешкото тяло се съдържа в зъбите и костите.

Човешкото тяло не може да произвежда калций, затова трябва да го получава чрез храненето. Ако количеството му в храната е недостатъчно, то калцият се освобождава от костите и постъпва в кръвния поток според нуждите на тялото. Това води до загуба на здравината на костите.

 към въпросите

9. Може ли калцият от ядки и зеленчуци да замени калция от млечни продукти?

Широко разпространена заблуда е, че зеленчуците и ядките са богат източник на калций. В тези храни наистина има много други полезни вещества, но изследванията доказват, че храни с растителен произход не могат да задоволят дневните нужди от калций на човешкото тяло.

Млечните храни (като мляко, кисело мляко и сирене) са най-богатият източник на калций в човешката храна. Три порции млечни продукти дневно могат за осигурят необходимата дневна доза калций при почти всички хора. Една порция млечен продукт е равна на 250 мл чаша прясно мляко или 200 грама кисело мляко, или 40 грама сирене.

За да получите същата доза калций от само една порция млечен продукт ще се наложи да изядете 32 глави брюкселско зеле или 21 чаши суров кълцан спанак, или 11 чаши картофи на кубчета, или 6 чаши кълцано бяло зеле, или 5 чаши варени броколи, или 1 чаша сухи печени бадеми.

 към въпросите

10. Не мога ли просто да си набавя калций от хранителни добавки?

Винаги е най-добре да получавате хранителните вещества от храната си. Храната доставя пълна гама от ценни вещества в комбинация с естествени хранителни съставки вместо изкуствено смесване на витамини и минерали, а и има по-добър вкус.

За пример – докато една калциева хранителна добавка доставя просто калций, то чаша прясно мляко осигурява калций и още девет други вещества (като белтъчини, магнезий, фосфор, цинк и калий), които са важни за здравето на костите.

 към въпросите

11. Как хора с непоносимост към млечна захар да си набавят достатъчно калций? 

Не е трудно за хора с непоносимост към млечна захар да си набавят достатъчно калций, тъй като повечето хора могат да консумират твърди сирена (които практически не съдържат млечна захар) и кисело мляко (което съдържа естествени бактериални култури, спомагащи за разграждането на млечната захар). Дори е доказано с изследвания, че малки дози млечна захар, заедно с нормално хранене, се усвояват добре в организма на хора с такъв проблем.  

 към въпросите

12. Млякото има ли високо съдържание на мазнини?

Не. Разпространена заблуда е, че млякото съдържа много мазнини, но всъщност натуралното прясно мляко съдържа 3.8 грама мазнини на 100 милилитра мляко – много по-малко отколкото повечето хора смятат. Млеката с намалена масленост съдържат около 1.4%–1.5% мазнини, а обезмаслените – почти нулевите под 0.1% мазнини.

 към въпросите

13. Маслото по-полезно ли е от маргарина?

Факт е, че маслото е любима храна заради своята чиста природа и прекрасен вкус. Проучванията показват, че всички млечни продукти, в това число и маслото, са необходима част от здравословното хранене. Все повече потребители изказват опасения относно маргарина поради факта, че той е продукт с много промишлени обработки и съдържа изкуствени оцветители, консерванти и добавки. Все пак нека припомним, че умерената употреба е начинът да се наслаждаваме истински на маслото – както е и при много други храни.   

към въпросите

14. Каква е ползата от консумирането на кисело мляко?

Киселото мляко подобрява храносмилането и поддържа баланса на чревната микрофлора. Вредното влияние на антибиотиците върху организма се неутрализира, а опасни бактерии като стафилококи, стрептококи, тифусни пръчици и други се унищожават. Съдържащата се в киселото мляко бактерия Lactobacillus Bulgaricus има силно изразени пробиотични свойства. Тя помага за укрепването на имунната система и подтискането на развитието на гнилостни бактерии, с което значително се намалява количеството на отделяните от тях токсини. Известен факт е, че киселото мляко е диетичен продукт и универсална храна, и служи както за профилактика, така и за лекуване на множество заболявания.

към въпросите

15. Съдържат ли вашите продуктите консерванти?

Категорично НЕ. Консервантите подтискат ферментационния процес и не позволяват на млякото да се превърне в кисело мляко. Дори и в минимални количества консервантите спират развитието на млечнокиселите бактерии (закваската).

към въпросите

16. Съдържа ли се нишесте във вашите млечни продукти?

Нашата компания стриктно спазва критериите, заложени в нормативната уредба на Република България и Европейския съюз. Ето защо ние НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ нишесте, желатин и други аналогични вещества при производството на своите млечни продукти. Съдържанието на нашите продукти е подробно описано на всяка потребителска опаковка. Гаранция за това е и фактът, че ние сме един от най-големите производители на млечни продукти в страната и сме подложени на непрекъснат и строг контрол от държавните институции.

към въпросите

17. Кои млечни продукти не съдържат глутен?

По принцип млечните продукти не съдържат глутен. В редки случаи някои кисели млека и млечни десерти могат да съдържат глутен с цел сгъстяване. Млечни продукти, които най-вероятно съдържат глутен, са някои сирена за мазане и сладолед във фунийка. Препоръчваме винаги да се чете етикетът за потвърдена липса на глутен. Що се отнася до собствената ни продукция, всички наши продукти не съдържат глутен.

 към въпросите

18. Може ли да заквасвам в домашни условия, използвайки вашето кисело мляко?

Разбира се, но в домашни условия резултатът ще се различава по качество от продукта в промишлени условия поради следните причини:

 към въпросите

19. При какви условия трябва да се съхраняват вашите продукти?

Нашите млечни продукти трябва да се съхраняват в хладилни условия при температура 2-6ºС, което ще гарантира запазване на високото им качество през  времето на съхранение. 

към въпросите 

20. Защо срокът на годност е толкова дълъг?

Качеството на суровото мляко е от решаващо значение за качеството и срока на годност на готовия продукт кисело мляко. Млякото трябва да е получено от здрави и добре хранени животни и да бъде с ниско съдържание на микроорганизми. Качественото събиране и транспортиране на млякото допринася за запазване на присъщите му свойства. СЕРДИКА БЪЛГАРИЯ ползва мляко от ферми в радиус от 40 километра, което дава възможност голяма част от млякото да се преработва още в бактерицидна фаза (докато се запазва от собствените си защитни свойства). При производството на цялата гама продукти използваме последно поколение култури от специално подбрани симбиотични щамове. Това допринася за удължаване на фазите на млечнокиселите стрептококи и млечнокиселите лактобацили. Лабораторните изследвания показват, че дори след изтичане на срока на годност броят на живи бактерии в нашите продукти е 107-108 на грам. Не на последно място това се дължи и на стриктното спазване на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания, наличието на модерна технология и съвременно оборудване, високата хигиена на производствения процес, спазването на температурните режими от приемането на суровото мляко до експедицията на готовите продукти.

 към въпросите 

21. Чаша мляко преди лягане помага ли за здрав сън?

Чаша топло мляко с мед или захар вечер преди лягане може да подобри съня. Млякото дава на организма доза от аминокиселината триптофан. Захарта предизвиква освобождаване на инсулин, който помага на триптофана да навлезе в нервната система и да се превърне в серотонин – вещество, което подпомага добрия сън. 

 към въпросите


Знаете ли че... Диета за отслабване трябва да включва млечни продукти, за да се посрещат нуждите на организма от полезни вещества. Просто консумирайте продукти като обезмаслено мляко и нискомаслени кисело мляко и сирене.
Български производител на млечни продукти от краве, овче и биволско мляко.